האם מוסד חינוך זכאי לפטור מתשלומי ארנונה?
פקודת מיסי עירייה ומיסי ממשלה (פיטורין) מעניקה פטור מתשלום ארנונה לנכסי נישומים שונים ובהם מוסדות חינוך העומדים בקריטריונים. זאת מתוך הנחה של המחוקק, כי הציבור מעוניין במימון מוסדות חינוך אשר הוא נהנה מהם, באמצעות מערכת המס והקטנת נטל הארנונה.
לגבי מוסדות חינוך נקבעו תנאים להענקת פטור מלא בסעיף 5ג(ה)(3) לחוק, אשר בהתאם לו, על מנת שמוסד חינוך יוכל לקבל פטור מארנונה, עליו לעמוד במספר תנאים מצטברים:
א. על המוסד להיכלל באחת בהגדרות של מוסד חינוך הכלול בפקודה. לצורך העניין, מוסד מוכר שאינו רשמי ומוסד פטור כלולים בפקודה.
ב. במוסד לומדים או מתחנכים באופן שיטתי למעלה מ-10 ילדים בגיל גן או חינוך על יסודי או חינוך על יסודי.
ג. המוסד אינו מתקיים למטרות רווח.
ד. בתחומי המוסד לא מתקיימת פעילות עסקית.
לרוב שני התנאים הראשונים קלים לבירור ולמדידה. אלא שלעיתים עולה שאלה בדבר קיומה של פעילות עסקית כחלק מהפעילות החינוכית, המחייבת בירור משפטי. כך למשל, הפעלת צהרון כהמשך לגן ילדים עלולה להתפרש במקרים מסוימים כפעילות עסקית, השוללת את הזכות לקבלת פטור מארנונה. בפסק דין שניתן על ידי ועדת הערר לענייני ארנונה בתל אביב נקבע, כי מדובר בפעילות נלווית הכרחית לגן ילדים, ועל כן אין מקום לראות בה פעילות עסקית נפרדת. החלטה זו אינה מהווה הלכה מחייבת, שכן מדובר בהחלטת וועדת ערר מקומית בלבד. כמו כן יכול להתעורר מצב בו יש עירוב שימושים במבנה. למשל במבנה בו פועל גן ילדים מוכר שאינו רשמי, לצד גן פרטי לגילאי 0-3, עשוי להינתן פטור חלקי בלבד.
שאלת הפעלת המוסד ללא כוונת רווח, כרוכה כמובן בסוגיית הפעילות העסקית. יחד עם זאת, היא עולה גם בהקשר של סוג ההתאגדות של הבעלות, כלומר האם מפעילה את המוסד החינוכי עמותה או חברה.. באשר לעמותות קיימת חזקה לפיה הן פועלות ללא כוונת רווח ואולם חברה תידרש להוכיח כי היא אינה מחלקת רווחים בין בעליה וכי אינה מקיימת במבנה פעילות עסקית.
חשוב לשים לב כי השגה על חיובי ארנונה, לרבות בקשות למתן פטורים חייבות להתבצע תוך 90 יום מיום החיוב השנתי.
משרדנו מלווה בעלויות בבקשה לרשות המקומית לקבלת פטור מארנונה ובייצוג בוועדות ערר מקומיות ובבתי משפט בנושא זה. לפגישת יעוץ אנא צרו עמנו קשר בטלפון 08-8539020 או במייל office@kraz.co.il ונשמח לסייע בידכם.