בתאריך 31.03.2025 נכנס לתוקפו חוק השתתפותם של העובדים ובעלי תפקיד בשירות הציבורי, בצעדים לייצוב המצב הפיסקלי במדינה במהלך השנים 2025 ו-2026 (הוראת שעה), תשפ"ה-2025.
במסגרת החוק, עובדי המגזר הציבורי (עובדי המדינה ועובדי תאגידים נוספים הנכללים בחוק), נדרשו לקיצוץ בשכרם או לפגיעה בתנאי העסקתם בצורות אחרות וזאת במטרה לסייע בחסכון תקציבי בשנים 2025 ו-2026.
היקף הפגיעה בתנאי ההעסקה של העובדים הוגדר בשתי פלטפורמות שונות. בשלב הראשון נחתמו 2 הסכמים קיבוציים שחלו על מגזרים מסוימים:
- הסכם קיבוצי בין הסתדרות העובדים הכללית, המדינה וכן גופים נוספים כמו רשויות מקומיות בתי חולים ממשלתיים ועוד.
- הסכם קיבוצי בין התאחדות רופאי ישראל למדינה וגופים נוספים ביחס לפגיעה בשכרם של הרופאים במגזר הציבורי.
בשלב השני חוקק החוק, שהרחיב את תחולת הקיצוץ על מגזרים נוספים. החוק מתייחס לעובדי המדינה, לעובדי גופים נתמכים ולמספר גורמים מתוקצבים, כמו מוסדות חינוך מוכרים שאינם רשמיים.
מנגנון ברית המחדל בחוק קבע קיצוץ בשכר למשך תשעה חודשים בשנת 2025 (אפריל – דצמבר) בגובה 3.3%. וקיצוץ בשנת 2026 של 1.2% בשכר.
הסכם הסתדרות המורים 07.05.2025 – עובדי הוראה שמועסקים בתנאי "אופק חדש":
במהלך השבוע הראשון של חודש מאי ננקטו צעדים ארגוניים על ידי הסתדרות המורים (ועל ידי עובדי הוראה באופן פרטני) במסגרת טענתם כי קיצוץ ברירת המחדל בשכר, כפי שנקבע בחוק, מפלה אותם לרעה אל מול עובדים אחרים במגזר הציבורי.
בעקבות הצעדים הארגוניים הגיעו המדינה והסתדרות המורים להסכם, שאמור להתבטא בהסכם קיבוצי (שטרם נחתם) ושינוי חקיקה (שטרם בוצע), על פגיעה בתנאי העסקה של עובדי הראה בהיקפים מסויימים, תוך מתן פיצויים.
לפי המתווה שהוסכם, הנוגע לעובדי הוראה המקבלים את שכרם לפי תנאי רפורמת "אופק חדש" בלבד, שכרם של העובדים יקוצץ בחודשים שנותרו ב-2025 (מאי-דצמבר) ב-0.95% (שכר חודש אפריל שכבר קוצץ ב-3.307% לא יתוקן). בנוסף יהיו תיקונים ברכיבים אחרים אשר ישקפו היקף חסכון דומה לחסכון אשר היה מושג באמצעות הפחתת השכר. במקביל הוסכם על שני ימי חופש נוספים במערכת החינוך – אחד בשנה"ל תשפ"ה ואחד בשנה"ל תשפ"ו. ההסכמה מותנית בחתימת הסכם קיבוצי מפורט וחקיקה מתאימה
פירוט עקרונות ההסכם באתר הסתדרות המורים
שאר עובדי ההוראה:
ארגון המורים עתר לבג"צ בעקבות חקיקת החוק, שכן לטענת הארגון החוק מפלה בין אוכלוסיות שונות. נכון ליום, וכל עוד לא יושם הסכם אחר, עובדי ההוראה המועסקים בהתאם לתנאי "עוז לתמורה" או בהתאם לתנאי "עולם ישן" כפופים לקיצוץ בהתאם לחקיקה ושכרם יפגע ב-3.307% עד לסוף שנת 2025 וב01.2% לאורך שנת 2026.
עובדי מינהלה ותומכות חינוך
מרבית עובדי המינהלה ותומכות החינוך נכללים תחת ההסכם הקיבוצי שנחתם בין הסתדרות העובדים לבין שורה של מעסיקים במגזר הציבורי, בהם המדינה והרשויות המקומיות. עובדי מנהלה במוכר שאינו רשמי כפופים אף הם לאותו הסכם, הגם שאינם חתומים עליו באופן ישיר. שכר עובדים אלו קוצץ בגובה 2.29% החל מחודש דצמבר 2024 ועד לסוף שנת 2025; בשנת 2026 יקוצץ שכרם ב-1.2%. בתמורה קיבלו העובדים הטבות שונות כמפורט בהסכם.
אופן ביצוע הקיצוץ
מנגנון הביצוע של קיצוץ השכר הנוגע לעובדי ההוראה ועובדי המינהלה אינו סופי אך מסתמן כי יופעל באופן הבא:
בחוזר המינהל לכלכלה ותקציבים במשרד החינוך שפורסם בראשית חודש אפריל 2025 נכתב, כי הקיצוץ בגין העובדים אשר חל עליהם הסכם השכר של הסתדרות העובדים הכללית, יקוזז מהרשויות המקומיות והבעלויות באמצעות הפחתת התקצוב. כלומר הביצוע נעשה על ידי ניכוי במקור של תקצוב המוסדות, ומצופה מהבעלויות להחיל אותו על עובדיהם, תוך התייחסות לכך שהסכומים מתייחסים לקיצוץ אותה היה צריך לבצע החל מחודש דצמבר 2024 ואילך.
עדיין לא פורסם מנגנון החלת הקיצוץ על עובדי הוראה אך בסבירות גבוהה הוא יבוצע באופן דומה. כלומר, יבוצע קיצוץ בתקציב המועבר לבעלויות ובאחריות הבעלויות יהיה להחיל קיצוץ זה על העובדים.
לא הובהר בשלב זה מה יהיה אופיה של בקרה על אופן יישום הקיצוץ על ידי הבעלויות, ואם אכן תבוצע בקרה כאמור.
האמור לעיל אינו מהווה יעוץ משפטי. לקבלת יעוץ משפטי פרטני אנא פנו אל משרדנו במייל office@kraz.co.il או בטלפון 08-8539020.